Bedrijven zijn constant in beweging. Verandering is de enige constante wordt wel eens gezegd. De laatste stroming die door bedrijvenland gaat is Agile. Snel en wendbaar; wie wil dat nou niet.
Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?
In deze serie van acht artikelen willen wij handvatten geven om iedereen aan boord te houden in een Agile omgeving. Want ieder individu heeft een specifieke combinatie en opbouw van zes persoonlijkheidstypes in zich. De voorkeursposities van die types zijn voorspelbaar bepalend voor het hoe en waarom van contact en motivatie. En zo worden stress en miscommunicatie ineens heel logisch én te voorkómen als je de inzichten en kennis hebt……
HET GESTRUCTUREERD-DENKER-TYPE in ons
“Agile heeft interessante en goed-werkbare elementen. En Agile geeft een heldere basisstructuur van waaruit gewerkt wordt.”
“Logica is mijn ‘taal’. Ik heb behoefte aan feiten en informatie. Agile vraagt om samenwerking. Dat werkt maar ten dele voor mij. Periodiek overleg in groter verband, ja graag. Op dagelijkse basis werk ik efficiënter alleen of in tweetallen. Steeds weer samenkomen en elkaar bijpraten maakt processen log en traag, het creëert overwerk en het kost me tijd die ik nuttiger kan besteden.
Wat voor mij niet functioneel is bij Agile is de sprintdoelstelling. Dat is een onlogisch element. De sprintdoelstelling moet immers gehaald worden. Als we de sprintdoelstelling niet dreigen te halen, dan leveren we vaak in op kwaliteit. Terwijl die kwaliteit wel gehaald kan worden door de kwestie nader te analyseren en het plan bij te stellen, zodat iedereen zich daarin kan vinden en belangen gehandhaafd blijven. Ik kan werk niet half doen. Daar haal ik geen voldoening uit.
Als we in tijdnood komen of collega’s begrijpen het niet, dan heb ik de neiging om werk naar me toe te trekken en extra te controleren of alles wel tot in detail klopt.”
Hoe houd je mij als ik dit laat zien aan boord in een Agile omgeving?
“Stel mij vragen. Ik heb veel kennis en voel me verantwoordelijk. Ik wil graag betrokken worden in het planningsproces en bij de organisatievraagstukken die er spelen. Ik heb behoefte aan een heldere tijdstructuur voor wat betreft de vaste momenten uit het Agile/scrum-proces. Ik werk graag naar een resultaat toe. En een compliment over mijn inzet en kwaliteit van het geleverde werk geeft mij weer de energie om lekker aan de slag te gaan.”
Eerder:
deel 1 – Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?
deel 2 – het Promoter-type in ons
deel 3 – het Doorzetter-type in ons
deel 4 – het Harmoniser-type in ons
Volgende week: deel 6 – het Dromer-type in ons
Het Process Communication Model® is een praktisch instrument om communicatie (contact en motivatie) te verbeteren. We zijn allemaal een variatie van elkaar en tegelijkertijd zit iedereen anders in elkaar. Waardoor voor iedereen iets anders werkt. Door bewust te worden en daarmee los te komen van je eigen communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt je boodschap beter over en motiveer je de ander op een wijze die bij de ander aankomt. Hiermee reduceer je stress bij jezelf en bij anderen. Zo ontstaat er erkenning, begrip, dynamiek, flow. En daarmee bereik je samen zoveel meer.
Hetty Jansen-Verhagen en Peter von Rotz zijn beiden Europees gecertificeerd PCM-coach/communicatietrainer. Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar Hetty info@hjtc.nl of Peter peter@rcta.nl
Geef een reactie