Wie zei het ook al weer: ‘elk begrepen woord is een wonder’.
Ik weet het niet meer, maar de zin is me altijd bijgebleven en wordt vrijwel iedere dag weer bevestigd in mijn werk met cliënten. Met hen ga ik op zoek naar de betekenis, de achtergrond, het waarom van hun gedachten, de woorden in hun hoofd, hun interne dialoog.
Om op die manier bewust hun gedachten te onderzoeken, te ontleden en te begrijpen. Want wat betekenen bijvoorbeeld de woorden ‘controle’, ‘pleasen’, ‘moeten’, ‘perfectie’, ‘probleem’, ‘verantwoordelijkheid’, ‘uitdaging’, ‘zorgvuldig’, ’ja,maar’ of ‘een grabbelton aan informatie’?
Als het begrijpen plaatsvindt, dan gebeurt er iedere keer weer een wonder.
Er komt beweging in het vastgeroeste gedachtenpatroon. En het onderdrukte bezwarende gevoel krijgt ruimte om te ademen. Stress, onrust en verwarring maken plaats voor verwondering, helderheid en opluchting.
En dan komen er woorden als …
- “Dus dan is perfectie in deze setting er al als we 60% bereiken van wat kan. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken.”
- “Ah, daarom is het logisch dat ik zaken naar me toe haal en niet meer delegeer.”
- “Nu snap ik ineens dat mensen geen rekening met me kunnen houden. Ik laat ze niet zien wat ik nodig heb.”
- “Als ik ga doordrukken ben ik dus vaak gewoon onzeker of bang dat er anders iets mis gaat.”
- “Mijn focus ligt inderdaad altijd eerst op problemen en dat klopt ook wel nu ik mijn persoonlijkheidsstructuur begrijp.”
- “De afgelopen week kreeg ik het helemaal door waardoor steeds mijn verantwoordelijkheidsgevoel kan doorschieten in reddergedrag en overcontrole.”
- “Daarom heb ik er dus last van als iets eerst over allerlei schijven moet voordat er iets gebeurt! Ik mis de actie en de uitdaging om snel iets te regelen. Da’s helder nu.”
- “Ik heb nu in de gaten dat wat ik zorgvuldig vind, een ander overdreven kan vinden.”
- “De realisatie, dat in mijn hoofd een grabbelton aan informatie zit die voor mij werkt, maar die voor een ander, als ik benoem wat daar allemaal in zit, heel onsamenhangend kan overkomen, was iets om eens diep over door te denken en ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik daar rekening mee moet houden, omdat ik anders mogelijk niet begrepen word.’
- “Ik heb ontdekt dat ik “ja, maar” tientallen keren per dag zeg. Jouw voorstel om de kinderen me erop te laten wijzen had tot gevolg dat ze in 1 dag, 1 dag! al de ijsjes gewonnen hadden!!”
Elk begrepen woord is een wonder.
Innerlijke balans vanuit helpende gedachten en positieve emoties
Het bewust worden van jouw gedachten helpt je om de keuze te maken welke gedachten je ruimte geeft en welke gedachten niet.
We zijn immers niet onze gedachten, we hebben gedachten. En de woorden die daaruit voortkomen hebben dus een grond, een reden, een hoe en een waarom. En een effect op onze innerlijke balans, op ons contact met de mensen om ons heen en de situaties waarin we ons bevinden in positieve en negatieve zin.
Als we onze interne dialogen begrijpen, de gedachten in ons hoofd, dan is de stap naar handvatten voor een positieve verandering in innerlijke rust, in relationele sfeer, in het effect van onze communicatie, relatief klein.
Onze gedachten genereren onze emoties en dus verander je niet alleen hoe je denkt, maar ook wat je emotioneel ervaart en wat de ander bij jou waarneemt.
En dat kan betekenen dat de aanvallende zin vanuit de gedachte en emotie ‘ben ik hier @%# nou weer de enige die in de gaten heeft dat het zo echt niet gaat werken’ of de variatie erop ‘wie heeft in hemelsnaam bedacht dat dit gaat werken’ vervangen wordt door ‘ik vraag me af of het zo goed gaat. Ik denk van niet. Wat denk jij, want ik maak me zorgen over de voortgang’. M.a.w. je geeft een opening voor een gelijkwaardig gesprek (ik ben okay en jij bent okay en ik begrijp iets niet en wil dus iets met je bespreken) i.p.v. een kort-lontje-opmerking, zoals ik de woorden en de toon van de aanklager/aanvaller-positie vaak noem (ik ben okay en jij bent/het is niet okay, want het klopt niet).
En meer nog, als jij jouw communicatie verandert door te kiezen voor een neutrale of positieve gedachte en daarmee een positievere emotie realiseert en dus woorden vanuit verbazing, nieuwsgierigheid en interesse, dan is de bonus dat de ander dat gedrag spiegelt. Want dat doen wij als mensen van nature. Dat lijkt dan een nog groter wonder terwijl het toegepaste gedragswetenschap is.
Je kunt nu, op dit moment, beginnen om te oefenen om jouw gedachten te ontdekken, te begrijpen en dan – zo nodig – te transformeren naar helpende, reële en opbouwende gedachten.
Je gaat ervaren dat de woorden die jij dan voorrang geeft in jouw hoofd een klein wondertje laten gebeuren.
Succes en veel plezier!
Geef een reactie