De laatste tijd lezen wij in de media steeds meer weerstand tegen Agile-werken.
Dit kun je natuurlijk afdoen met ‘’ze willen niet’ of “ze zijn altijd tegen veranderingen”.
Je kunt ook kijken naar het waarom van het niet willen. Of is het misschien wel een niet kunnen?
In acht inhoudelijke artikelen geven we je de komende weken aardig wat ‘tips and tricks’ om Agile-werken motiverend te maken voor iedereen!
Hieronder tref je deel 1 in de reeks aan.
Deel 1 – “Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?”
Agile
Agile is het nieuwe toverwoord. Als jouw organisatie niet Agile werkt, dan tel je niet mee. Je loopt in ieder geval mijlenver achter als je alle Agile consultants en coaches wil geloven. Is dat zo? Wij denken daar iets genuanceerder over.
Allereerst: wat is Agile eigenlijk? Het is een wijze van werken die – vertaald uit het Engels – letterlijk “lenig/behendig” betekent. Lenig als in ‘aanpassen aan wat er om ons heen aan veranderingen plaatsvindt’. De huidige technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat producten en diensten sneller op de markt worden gebracht, dat er snel geschakeld kan worden en de klant verwacht dat ook. Het is verleden tijd om verschillende ontwerpstadia te doorlopen en te bouwen. Het risico is dan dat blijkt dat het product is ingehaald door de tijd en niet meer voldoet aan de actuele vraag.
De Agile werkwijze is o.a. bedacht om effectief en succesvol mee te bewegen met die steeds veranderende wensen en eisen. Agile doet dit door veranderingen te omarmen, omvangrijke projecten in stukjes te hakken, cyclisch te werken en het eindresultaat flexibel te houden.
Vanuit Agile wordt gewerkt in kleine multidisciplinaire teams. De stelling is dat als een team groter wordt dan 10 mensen er sub-teams ontstaan.
Werkt Agile overal en altijd? Nee, niet vanzelf.
Wij denken dat Agile-werken niet “de Heilige Graal “is, waardoor alle werkprocessen en ieder samenwerkingsverband soepel en effectief gaan lopen.
Waarom wij dat denken?
Mensen
Organisaties bestaan uit mensen. Mensen die verschillend de wereld in kijken vanuit verschillende behoeften en van daaruit ook verschillende stress-systemen hebben.
Mensen verschillen van elkaar in gedrag en in hoe gezegd wordt wat er gezegd wordt.
Ieder mens heeft een eigen voorkeurswijze van communiceren en preferente leiderschapsstijl. Zo blijkt uit onderzoek dat maar 25% een kantoortuin prefereert. En 5% van de mensen blijkt behoefte te hebben aan uitdagingen en onzekerheden, om maar iets heel anders te noemen.
Er zijn organisaties die het Agile-werken in de gehele organisatie doorvoeren. Waar het ooit begon in de IT, willen deze organisaties de voordelen ook in andere segmenten realiseren. Overal verschijnen vormen van visueel management, zoals scrumborden vol post-its, priopleinen, epics en user-stories.
Omdat er veel met alternatieve werkvormen wordt gewerkt lijkt er veel ‘fun’ in Agile te zitten. Onderzoek laat zien dat enkel 20% van de mensen gemotiveerd wordt door deze werkomgeving.
Het perspectief van beleving; de voorspelbaarheid van motivatie en stressindicatoren
In de komende weken gaan we vanuit steeds een ander perspectief de persoonlijke beleving schetsen en het motiverende of demotiverende effect dat Agile heeft op het gedrag en de communicatie van mensen. We bieden je ook praktische handvatten aan om hier meteen iets mee te kunnen doen. Hoe, dat lees je vanaf volgende week dinsdag.
Hebben we je nieuwsgierig gemaakt, ben je benieuwd naar de volgende artikelen en wil je niets missen, meld je dan via info@hjtc.nl of peter@rcta.nl aan voor automatische toezending van de overige zeven artikelen die volgen in de komende weken.
Volgende week: deel 2 – het Promoter-type in ons
We zijn allemaal een variatie van elkaar en tegelijkertijd zit iedereen anders in elkaar. Waardoor voor iedereen iets anders werkt. Door bewust te worden en daarmee los te komen van je eigen communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt je boodschap beter over en motiveer je de ander op een wijze die bij de ander aankomt. Hiermee reduceer je stress bij jezelf en bij anderen. Zo ontstaat er erkenning, begrip, dynamiek, flow. En daarmee bereik je samen zoveel meer.
Hetty Jansen-Verhagen en Peter von Rotz zijn beiden Europees gecertificeerd PCM-coach/communicatietrainer. Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar Hetty: info@hjtc.nl of Peter: peter@rcta.nl
Geef een reactie