De To-Do-List
Ahh man, die to-do-lijst. Hij wordt alleen maar groter.
Alle goede timemanagement-tips, wijze raad en lieve attenties ten spijt, lukt het me niet om mijn to-do-list te verkleinen. Steeds streep ik opdrachten door omdat ik ook die weer geregeld heb, afgemaakt heb, opgelost heb of klaar heb. Er komen er alleen steeds weer bij, want mijn enthousiaste, gedreven en perfect-willen-doen brein komt vrolijk met nieuwe, interessante, boeiende en toch wel belangrijke zaken om te doen. Herkenbaar?
Met mijn verjaardag kreeg ik van een lieve vriendin een bijzonder mooi notitieblokje met als titel “to do list”. Tja, als het nog steeds een issue is, dan is opleuken al iets in de goede richting. Ik ben er echt blij mee.
“Denk eens compleet anders” werd er ook nog aangeraden. Anders denken is voor mij nóg meer denken. Deepak Chopra zegt hierover “Instead of thinking out of the box, get rid of the box”. Ja…. en dat is nou net het probleem.
“Focus! Wil niet zo veel! Ontspan en geniet! Doe eens rustig aan! Maak een lekkere strandwandeling… Allemaal zaken die ik dus ook nog moet doen:-)
De remedie
Mijn remedie sinds jaren is om mezelf de vraag te stellen: “Hoe zou je een cliënt met dit probleem gaan coachen?”
Mijn eerste vraag zou zijn: “Hoe is het voor je om zo veel te doen te hebben en tegelijkertijd zo weinig tijd”.
Mijn antwoord: “Als het zaken zijn die ik interessant vind of leuk om te doen is het niet erg, want dan geef ik daar graag voorrang aan en krijg ik er energie van. Als het zaken zijn waar ik niet goed in ben – financiën bijvoorbeeld of boekhouding of acquisitie – dan loop ik er op leeg”.
“Of als iets af moet en ik heb er geen tijd voor vanwege werkafspraken en verplichtingen, dan word ik er heel onrustig van en slaap ik slecht.”
Mijn tweede vraag zou zijn: “Hoe zou je graag willen dat het wordt? Veel tijd en weinig te doen?”
Mijn antwoord: ”ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weinig te doen heb.”
Vraag: “Hoezo?”
Antwoord: “Omdat ik er blij van word om lekker bezig te zijn.”
Mijn derde vraag zou zijn: “Je wordt er blij van om bezig te zijn. Van welke bezigheden wordt je blij?”
Mijn antwoord: “van blogs en teksten schrijven, van foto’s bewerken, van een avond met goede vrienden, van interieurs bekijken en samenstellen, van mooie muziek, van mijn dagelijkse cappuccino met pure chocolade, van een reis waarbij ik alles al geregeld heb en ik er van af kan wijken als ik daar zin in heb, van mensen blij maken, van het spelen, praten met en kijken naar jonge kinderen, van een strandwandeling, van echt opruimen, van een cliënt die “kwartjes ziet vallen” of waarmee het weer goed gaat, van een groepssessie die lekker loopt ….
Mijn vierde vraag: “ik hoor vooral mensgerichte zaken en zintuiglijke zaken, klopt dat?
Mijn antwoord: “ja, nu je het zegt…”.
Focus pakken
Mijn vijfde vraag: “Hoe zou het zijn om iedere dag iets te doen uit het lijstje wat je noemde, om minder afspraken te maken en om taken af te stoten zoals bijv. de boekhouding en om de acquisitie om te gooien naar een activiteit waar je energie van krijgt?”
Mijn antwoord: “de boekhouding heb ik inmiddels grotendeels uitbesteed. Minder afspraken maken was ik al van plan. En de acquisitie omturnen…. ja, dat zou super zijn. Want dan kan ik me focussen op waar ik goed in ben: de inhoud; het overdragen van inzichten en kennis waardoor mijn cliënten lekkerder in hun vel zitten, samenwerking weer soepel loopt en resultaten verbeteren.
Ja, dat zou super zijn.
“Wat ik dus ga doen is dat onderontwikkelde stuk van mezelf (energie krijgen van actiegerichte en uitdagende activiteiten) vergroten. Daar ben ik eigenlijk al sinds ik de inzichten en kennis van Process Communication heb, mee bezig. Daarvoor is het handig om lekker in mijn vel te zitten. Okay, helder. Ik ga dingen doen waar ik energie van krijg. En ik geef mezelf de uitdaging om vanuit mijn kennis en kunde, mijn bevlogenheid en overtuigingskracht mijn PCM-trainingen te promoten, zodat ik mensen aantrek die behoefte hebben aan wat ik hen kan bieden. En waardoor teams naar me toe komen om een slag te maken op het gebied van efficiëntie en soepele samenwerking.
Focussen dus. Voelt goed!
Geef een reactie