Ik neem regie.
Mijn client ploft op de stoel. “Het MT wil dat ik mijn persoonlijk leiderschap ontwikkel.”
Ik kijk hem aan en zeg: “Persoonlijk leiderschap ….. okay …. neem me even mee, waar denk jij nu aan als eerste?
“Nou”, zegt hij “dat ik regie moet nemen over mezelf – zo staat het tenminste gedefinieerd als ik erop google – en dan denk ik meteen, dat doe ik. Ik doe geen idiote dingen, ik doe mijn werk goed.”
“Vertel me eens wat jou inspireert” zeg ik.
“Ehm…zoveel…wat werkt voor mij is als alles lekker loopt. Als iedereen doet wat ie moet doen. Als we soepel door de planning heen gaan en de actielijsten afgevinkt worden. Daar ben ik scherp op. En na het werk in de versnelling in het zwembad.”
“In de versnelling in het zwembad?”
“Ja, we zijn met mijn waterpoloteam aan het trainen voor de landelijke competitie! We gaan goed. Grote kans dat we ons classificeren!”
“Daar krijg jij energie van. Dat zie ik!”
“Ja, enorm. In het water is mijn hoofd leeg en ben ik strategisch in de actie.”
“Je hebt het over mijn waterpoloteam….”
“Ja, ik ben captain. Ik pas in die rol.”
“Vertel …”
“Nou, ik houd ze scherp gericht op ons doel om te winnen en tot nu toe werkt dat.”
“Hoe doe je dat dan?”
“Ik heb de mannen stuk voor stuk gevraagd wat hen motiveert om onderdeel te willen zijn van het team en wat ze nodig hebben om top te presteren. Dat hebben we omgezet in kernwoorden, dat houd ik in de gaten en daar stuur ik op.”
Neem ik ook regie over minder ontwikkelde kanten van mezelf?
“Okay”, zeg ik “wat ik je hoor zeggen is dat jij lekker gaat in je werk, dat je bewust activiteiten inroostert waar je energie van krijgt. En als bonus inspireer je ook nog anderen. Klinkt goed.
En dan is er toch dat verzoek van het MT. Waar komt dat vandaan denk je?”
“Wat ze zeggen is dat ik teveel mijn eigen koers vaar en dat botst blijkbaar.”
“O ja?”
“Nou ja, ik kan wat kort door de bocht zijn voor sommigen, dat weet ik ook wel. En soms ga ik te snel, tenminste dat zeggen ze en ja, dat klopt ook wel. Maar weet je, als je alles eerst uitkauwt voordat je een stap neemt, dan ben je wel erg omslachtig bezig.”
“Vertel me eens even hoe jij ze dan aangehaakt houdt.”
“Ja, daar gaat het dus mis. Dat doen ze niet.”
“Dan heb jij dus inderdaad een uitdaging”, zeg ik. “De uitdaging om zo snel mogelijk dat stukje van jezelf te ontwikkelen dat er voor zorgt dat ze aangehaakt blijven.”
“Vertel!” en hij kijkt me verwachtingsvol aan.
Persoonlijk leiderschap is bewust zijn van al mijn kwaliteiten en behoeften en de tools hebben om die voor mezelf en in relatie afgestemd toe te passen.
“Persoonlijk leiderschap” vertel ik hem “heeft vier basis-elementen. Zelfbewustzijn, zelfobservatie, zelfmotivatie en zelfmanagement. En dat op álle vlakken van je persoonlijkheidsstructuur*. Vaak gebruik je maar een paar van die vlakken intensief. Maar hey, je hebt er zes. En ’t goede nieuws is: iedereen heeft dezelfde zes. Voor iedereen op zijn eigen unieke wijze gerangschikt. Als je die zes vlakken kent, erkent en kunt inzetten, dan betekent dat dus dat je volledig persoonlijk leiderschap kunt nemen over jezelf. En dat niet alleen. Je kunt dan ook in elke situatie je koers iets verleggen als dat handig is. Een specifiek vlak van jezelf gebruiken wat op dat moment het meest geschikt is voor interactie met de ander. Daarmee vermijdt je ramkoers, maak je optimaal contact met de ander én kun je de ander motiveren en inspireren. Driedubbele winst dus!”
“Lijkt me een goede actie” zegt mijn client met een grote glimlach. “Ik zal ze eens laten zien wat er voor potentieel bij mij nog meer zit.”
Hij gaat er eens goed voor zitten. Hij heeft een uitdaging!!
* Het Process Communication Model definieert zes persoonlijkheidstypen, die iedereen in zich heeft: Dromer, Promoter, Rebel, Harmoniser, Gestructureerd Denker, Doorzetter.
De opbouw en intensiteit is voor iedereen verschillend. Dit wordt inzichtelijk in het persoonlijkheidsprofiel, waarin jouw unieke persoonlijkheidshuis laat zien hoe jij het liefst communiceert, wat jou motiveert en welk (voorspelbaar) gedrag en manier van communiceren jij laat zien als je negatieve stress ervaart.
Ook geeft het de volledige rijkdom aan karaktereigenschappen, interactiestijlen, motivatoren etc. van jouw persoonlijkheid weer.
Met kennis en inzicht van PCM begrijp je beter hoe je alle lagen – en dus ook jouw minder ontwikkelde lagen – in jezelf kunt benutten. En omdat de ander een variatie is van jou, leer je met de praktische tools die je krijgt aangereikt, te herkennen vanuit welke laag de ander communiceert.
Hierdoor ben je bijv. in staat om – indien nodig – de ‘de trap te nemen’ naar een verdieping met het persoonlijkheidstype dat goed aansluit bij de voorkeuren voor communicatie en gedrag van degene waarmee je samenwerkt.
Het effect is innerlijke rust, soepele samenwerking, plezier en sneller resultaat.
Geef een reactie