Wij zijn allemaal in het bezit van een bijzondere schakelknop
1. “Ik zei: ik heb vanaf morgen de kinderen weer thuis, dus ik moet even kijken hoe…. En toen zei ze dat ik het maar moest zien te regelen, want zij zat zelf ook vast.”
2. “Natuurlijk ben ik niet te beroerd om dit er ook nog even bij te doen, maar …”
3. “Hij heeft zich ziek gemeld. Het zat er al lang aan te komen. Hoe ga ik in hemelsnaam …”
4. “Of ik vervanging wilde regelen. Diezelfde dag nog. Daar kun je toch niet bij!”
5. “Gooi je agenda maar leeg morgenochtend”, zei zijn secretaresse. “Er is een spoedoverleg ingepland. Je weet wel …” “Dan heb je dus geen keus. Maar mijn werk liep weer goed in de soep.”
6. “Hebben we de cohortafdeling net ontmanteld, kunnen we de boel weer optuigen. Schiet mij maar lek…”
7. “Lockdown. Morgen al. Jemig” zei ik, “hoe doen we dat met al die voorraden …”
8. “Weet jij nog hoe het zit, vroeg ik aan mijn collega. Wie mag er nu wel en niet naar kantoor. Ik snap er niks meer van.”
9. “Wat kan ik nog meer doen om ze gemotiveerd te houden. Pfff, het wordt wel heel lastig zo …”
10.“Ik weet echt niet hoe lang ik dit zo nog volhoud.”
Dit zijn letterlijke uitspraken van mijn cliënten in 2021. Je herkent er vast wel eentje of je kunt het lijstje zo aanvullen vanuit jouw eigen ervaringen dit jaar.
Ieder van ons heeft hier mee te maken. Jijzelf. De collega’s met wie je samenwerkt. Mensen in jouw naaste omgeving.
Het is aan de orde van de dag. De veranderingen, de plotselinge wijzigingen waar je geen invloed op hebt, de gebeurtenissen die impact hebben op jou of op mensen om je heen.
En we hebben er mee te dealen. En daar zit het schakelknopje zeg ik altijd tegen mijn cliënten.
Hoe deal jij van nature met wat er op jouw pad komt?
Er zijn artikelen en boeken over volgeschreven met tips voor vitaliteit en veerkracht, feedback en leiderschap. En ja, daar zitten hele goede tips bij. Die tips gaan allemaal over wat je kunt doen en wat je kunt ontwikkelen. Interessante materie. Kloppend ook vaak.
Maar soms heb je daar geen tijd voor. “Heb ik al een volle agenda, moet ik ook nog …”.
Of geen puf voor. “Ben al blij als ik even niks hoef.”
Er is een super simpele truc die geen tijd kost en die je kunt inzetten, ook al ben je hondsmoe, een truc die meteen werkt en die mij altijd helpt als ik moe ben, iets spannend vind, te hoge eisen stel aan mezelf, iets niet begrijp en sterker nog, me helpt om die momenten te voorkomen:
GLIMLACHEN.
‘Onze glimlach is de schakelknop
naar relativering in onszelf en
ontspanning in de relatie met anderen’
Een glimlach doet wonderen
Als je een glimlach op je gezicht zet, dan gebeurt er iets heel bijzonders in het besturingssysteem in ons brein. De glimlach geeft het signaal: alles is veilig. En dat beïnvloedt ons stresssysteem. De aanmaak van stresshormonen stopt op dat moment. In plaats daarvan worden gelukshormonen geproduceerd en die doen wonderen.
En ineens denk je weer ruimer en weer helder. Relativeren wordt een stuk gemakkelijker. Je weet weer welke keuze bij je past. Je kunt je verbazen over jezelf of de ander i.p.v. dat je je ergert.
Simpelweg door een glimlach op je gezicht te toveren, verander je jouw gemoedsgesteldheid.
Doe het maar eens.
Glimlach terwijl je dit leest en probeer intussen maar eens om verontwaardigd boos te zijn. Dat lukt niet tegelijkertijd.
Glimlach en denk aan een probleem waarmee je worstelt. Welke gedachten krijgen ruimte en welke niet?
‘Vanuit een glimlach luister je anders naar jezelf.’
En jouw glimlach werkt ook positief op de mensen om je heen – wij mensen spiegelen ons immers aan elkaar.
Simpelweg door een glimlach op je gezicht te toveren verandert er bij de ander die dit waarneemt ook iets in positieve zin en worden gesprekken soepeler en effectiever.
Probeer het maar eens.
Heb een gesprek (het werkt ook aan de telefoon) terwijl je glimlacht en luister maar eens wat er gebeurt met jouw stem, jouw woordkeuze en hoe de ander reageert.
‘Vanuit een glimlach luister je anders naar de ander’
Dus, hoe zou het zijn als we vannacht tijdens de jaarwisseling met zijn allen besluiten om vaker te glimlachen?! En dan vooral ook als we ons gespannen voelen.
Ik denk dat de wereld er dan zonniger uitziet doordat echt contact met elkaar en vertrouwen in elkaar groeit en dat mijn missie om stress de wereld uit te krijgen een stukje dichter bij komt. En dat is en blijft mijn grote wens voor ons allemaal.
Geef een antwoord