Een van de leuke dingen aan cliënten is dat ze je zo kunnen verrassen met hun uitspraken.
Ik was in gesprek met een client, gaf hem uitleg n.a.v. zijn inhoudelijke vraag en hij antwoordde: “Ik kan maar 1 conclusie trekken: we zijn dus allemaal tomatensoep!”
Mijn verbaasde vraag was vervolgens: “Hoe kom je tot die verrassende conclusie?”
“Nou”, zei hij “als je alle koks van de hele wereld dezelfde ingrediënten geeft met de opdracht om er een lekkere tomatensoep van te maken, dan is geen soep dezelfde. Iedere tomatensoep zal anders smaken en er anders uitzien. Omdat iedereen verschillend met de ingrediënten omgaat en andere hoeveelheden gaat gebruiken…”
Hij keek me niet aan en het was duidelijk voor mij dat hij zijn conclusie aan het overdenken was. We lieten een stilte vallen en ineens vervolgde hij zijn zin “… en een eigen volgorde van bereiding toepast. De een gaat eerst met de uien aan de slag. De ander start met het kruidenmengsel, ontvelt de tomaten en laat ze stoven in het kruidenmengsel. Weer een ander zet de staafmixer in de rauwe tomaten…”
Er volgde weer een korte stilte “…of een andersoortige bereiding toepast. De een gaat eerst bakken en dan koken. De ander gaat stoven. Weer een ander gebruikt de sous-vide techniek. Heb ik net ontdekt. Geweldig! Of je kan ook eerst de tomaten grillen. Dat doet mijn vrouw altijd. Vind ik nogal omslachtig…
… hmm, wat ik bijna vergeet nu ik er zo over nadenk, tomaten heb je ook nog eens in allerlei maten en kleuren.”
“Weet je…”, vervolgde hij na weer een korte stilte al overdenkend, “overal op aarde is de lucht anders, het water anders, de bodem anders, het soort pannen anders, de vuurbron anders. Dat heeft ook allemaal invloed.”
“Er zijn zo veel variaties mogelijk Hetty en die beïnvloeden het resultaat. Dus” en hij keek me met een grote glimlach aan “n.a.v. jouw uitleg over onze persoonlijkheidsstructuren kom ik tot de conclusie dat we allemaal tomatensoep zijn. We zijn allemaal vanuit dezelfde ingrediënten samengesteld. En die samenstelling komt tot uiting in unieke versies die ook nog eens geen moment hetzelfde zijn door allerlei externe factoren waar we soms wel, soms geen invloed op hebben.”
“We zijn allemaal eigen versies van elkaar en in de basis hetzelfde.”
“Jeetje, wat een mooie metafoor!” kon ik alleen maar uitbrengen. “Ja, zo kun je het inderdaad uitleggen. We zijn allemaal mens met een fysiek, emotioneel en psychisch basispakket en de wijze waarop dat tot uiting komt via allerlei aspecten in ons leven (persoonlijkheid, opvoeding, plek op de wereld, ervaringen etc) maakt ons een eigen variabele variatie van jouw metafoor van de ‘tomatensoep’. Zo zie ik het ook.”
En even verloren we ons ons verbazend en lachend in de metafoor.
“Als we uit balans zijn en dan is het handig je af te vragen of je niet iets moet toevoegen of compenseren”
“Als je in een flow zit, wil je dat zo houden, want dat is het heerlijkste recept dat je maar kunt bedenken!”
“Als iemand zich aangebrand gedraagt is dat niet lekker en word je daar ook niet vrolijk van”
Toen we vanuit onze helikopter (zo noem ik de positie die ik met cliënten vaak inneem om te onderzoeken wat er zich allemaal afspeelt in en om iemand) zo in gesprek kwamen, vroeg ik hem om eens de kijken naar het issue waar hij mijn begeleiding voor had ingeroepen.
“Wat is er anders aan jouw tomatensoep in relatie tot jouw collega? Waarin variëren jullie?”
In de gesprekken die erna kwamen spraken we over percepties, karaktereigenschappen, behoeften, drijfveren, thema’s, externe factoren, stressuitingen. En alle variaties die daarin bestaan en voorspelbaar zijn als je weet waarop te letten. Hoe daarop af te stemmen en wanneer dat wel lukt en wanneer niet en wat dan te doen.
Al snel vielen er kwartjes bij hem. En nee, zijn issue is daarmee nog niet meteen opgelost. Maar we hebben wel het recept om te werken aan zijn zelfwaarde, grenzen stellen, meer ontspanning en een samenwerking waar hij en zijn collega van kunnen genieten.
“Wat wil en kun jij veranderen aan jouw tomatensoep?:-)”
Geef een reactie