Bedrijven zijn constant in beweging. Verandering is de enige constante wordt wel eens gezegd. De laatste stroming die door bedrijvenland gaat is Agile. Snel en wendbaar; wie wil dat nou niet.
Is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?
In deze serie van acht artikelen willen wij handvatten geven om iedereen aan boord te houden in een Agile omgeving. Want ieder individu heeft een specifieke combinatie en opbouw van zes persoonlijkheidstypes in zich. De voorkeursposities van die types zijn voorspelbaar bepalend voor het hoe en waarom van contact en motivatie. En zo worden stress en miscommunicatie ineens heel logisch én te voorkómen als je de inzichten en kennis hebt……
HET REBEL-TYPE in ons
“Weer een Avatar geplakt! Wie heeft er zin in een biertje?!”
Ik kijk naar Agile door mijn eigen bril. Dat is de bril die graag wil reageren met voor- en afkeuren. Zonder humor en plezier is het saai. Dus de opmerking dat Agile vooral leuk moet zijn valt bij mij wel goed. Maar ik moet die lol nog wel ontdekken. Als ik ’s morgens een half uur stil moet staan tijdens de stand-up, dan zie ik daar de lol echt niet van in :p
Om iets voor elkaar te krijgen moet ik van Agile eerst een epic schrijven en uit die epic komen dan weer user-stories en daaruit komen dan de activiteiten. Op die activiteit mag je je avatar plakken, een tekening of een foto van jezelf in actie, zodat iedereen kan zien waar jij mee bezig bent. Nou, en dat vind ik dan weer wel leuk!
Als team moeten wij van Agile streven naar voorspelbaarheid en de juiste cadans vinden. Wat is er nu leuk aan voorspelbaarheid? En cadans is voor mij net zoiets als iedere keer hetzelfde doen. Jemig, hoe saai kun je het maken. Natuurlijk begrijp ik best dat voorspelbaarheid wel belangrijk kan zijn. Maar als je wil weten wanneer iets klaar is, vraag dat dan gewoon.
Ik ben speels, spontaan en creatief en dat kun je best gebruiken in een serieus Agile-team 🙂 .
Als ik onder druk kom te staan geef ik niet direct antwoord op vragen en hoop ik dat anderen voor mij gaan denken. Ik ga dan maar een beetje delegeren.
Hoe houd je mij als ik dit laat zien aan boord in een Agile omgeving?
Ik wil graag bewegen en contact hebben met mensen. Ik heb behoefte aan vrijheid en humor. Als ik het voor het zeggen zou hebben: geen autocratische stijl van leidinggeven met alleen maar opdrachten graag. Wel graag een tafeltennistafel.
Eerder:
deel 1 – is de Agile manier van werken voor iedereen geschikt?
deel 2 – het Promoter-type in ons
deel 3 – het Doorzetter-type in ons
deel 4 – het Harmoniser-type in ons
deel 5 – het Gestructureerd Denker-type in ons
deel 6 – het Dromer-type in ons
Volgende week: deel 8 – een uniek Persoonlijkheidshuis opgebouwd uit types – wat kun je er mee in een Agile omgeving?
We zijn allemaal een variatie van elkaar en tegelijkertijd zit iedereen anders in elkaar. Waardoor voor iedereen iets anders werkt.
Door bewust te worden en daarmee los te komen van je eigen communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt je boodschap beter over en motiveer je de ander op een wijze die bij de ander aankomt. Hiermee reduceer je stress bij jezelf en bij anderen.
Zo ontstaat er erkenning, begrip, dynamiek, flow. En daarmee bereik je samen zoveel meer.
Het Process Communication Model® is een praktisch instrument om deze wijze van communicatie (contact, motivatie, stressreductie) te realiseren.
Hetty Jansen-Verhagen en Peter von Rotz zijn beiden Europees gecertificeerd PCM-coach/communicatietrainer en stressmanagement-consultant.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
Stuur een mailtje naar Hetty info@hjtc.nl of Peter peter@rcta.nl
Geef een reactie